.

Sorotan Penting

Sebarang komen dan cadangan bagi penambahbaikan blog ini boleh disalurkan maklumat tersebut ke pihak admin di pasktedong@gmail.com <\blink>

Sila kunjungi "SUDUT ILMIAH" sebagai wadah latihan secra online dan interaktif yang mengandungi pelbagai soalan dan tips berguna untuk meningkatkan kecemerlangan akademik melalui ICT. Sudut ini juga menyediakan bank soalan peperiksaan SK Tedong.

Blog Pusat Akses SK Tedong turut berfungsi sebagai "SUDUT ICT ONLINE" sekolah secara online yang akan memaparkan pelbagai informasi-informasi berkaitan ICT.

Trick Pencarian Google

Posted On 10:22 AM by Sk Tedong |

Trick Pencarian Google yang anda mungkin tidak tahu. Kepada yng dah tahu tu anggap sebagai refresh jer eh..

1.Gunakan google sebagai kalkulator.
Google telah built-in kalkulator, hanya menuoba memasukkan pengiraan seperti 270 * (55 / 5 + 3),
anda akan melihat hasilnya:
270 * ((55 / 5) + 3) = 3 780
ya, komputer anda juga telah dilengkapi kalkulator, tetapi jika anda menghabiskan sebahagian besar hari anda di dalam browser, menaip pengiraan anda ke dalam kotak pencarian browser lebih cepat daripada membuka aplikasi kalkulator anda.

2.Gunakan google sebagai pemeriksa ejaan.
Jika anda tidak yakin mengenai ejaan dari suatu kata, cukup masukkan kata ke google, ini adalah cara cepat untuk melihat apakah anda memiliki ejaan yang benar. Jika tidak benar, google akan menyarankan ejaan yang benar, bukan. Selain itu, jika anda ingin mendapatkan definisi dari suatu kata, anda dapat menggunakan “define:” operator untuk kembali definisi dari berbagai kamus, contoh:
define: Parasympathetic

3. Gunakan “site:” untuk membatasi pencarian ke laman tertentu.
Banyak site telah built-in tools pencarian tapi sebagian besar waktu mereka tidak mengembalikan hasil yang anda cari. Jika anda mencari entri Dubai di isuhangat.net, anda boleh mencuba untuk mencari cara ini:
dubai site:isuhangat.net

4.Memeriksa waktu saat ini negara mana pun di dunia.
Anda untuk memeriksa waktu saat ini negara atau bandar di dunia sehingga Anda tidak perlu menelefon seseorang di tengah malam. Untuk memeriksa waktu, cukup masukkan “waktu” diikuti dengan nama bandar. Sebagai contoh:
time California

5.Cepat tukaran mata wang.
Google juga dapat melakukan jadual penukaran mata wang, misalnya:
150 pounds in dollars
Namun begitu ia hanya memiliki mata wang utama,

6.Gunakan operator OR.
Hal ini dapat berguna jika Anda sedang mencari topik, tapi Anda tidak yakin kata kunci yang akan mengembalikan informasi yang anda mahukan.

7. Mengkhususkan mengecualikan istilah dengan tanda “-”.
Anda dapat memperkecilkan pencarian anda menggunakan operator ini. Misalnya, jika anda mencari maklumat tentang David Beckham tetapi tidak ingin apa-apa tentang Victoria ,anda dapat mencuba:
“david beckham” -victoria

8.Pencarian untuk jenis dokumen spesifik.
Google dapat mencari web untuk jenis file tertentu dengan menggunakan filetype “:” operator. Jika Anda sedang mencari file PowerPoint tentang Make Money Online, misalnya, Anda dapat mencoba:

9.Make money online filetype:PPT

10.Cari di dalam nombor dengan menggunakan “..” .
Jika anda ingin mencari informasi tentang Piala Dunia Sepak Bola peristiwa yang terjadi di tahun 1980-an, Anda boleh menggunakan pencarian ini:
World cup soccer 1980..1990

11. Mengetahui semua laman yang ada dalam satu domain
Jika anda ingin mengetahui semua extension/lama-laman lain yang telah dicipta dalam satu domain, gunakan perkataan ‘site’
Contohnya: site:wangcyber.com
edit post
0 Response to 'Trick Pencarian Google'

Post a Comment