.

Sorotan Penting

Sebarang komen dan cadangan bagi penambahbaikan blog ini boleh disalurkan maklumat tersebut ke pihak admin di pasktedong@gmail.com <\blink>

Sila kunjungi "SUDUT ILMIAH" sebagai wadah latihan secra online dan interaktif yang mengandungi pelbagai soalan dan tips berguna untuk meningkatkan kecemerlangan akademik melalui ICT. Sudut ini juga menyediakan bank soalan peperiksaan SK Tedong.

Blog Pusat Akses SK Tedong turut berfungsi sebagai "SUDUT ICT ONLINE" sekolah secara online yang akan memaparkan pelbagai informasi-informasi berkaitan ICT.

Trick Pencarian Google

Posted On 10:22 AM by Sk Tedong | 0 comments

Trick Pencarian Google yang anda mungkin tidak tahu. Kepada yng dah tahu tu anggap sebagai refresh jer eh..

1.Gunakan google sebagai kalkulator.
Google telah built-in kalkulator, hanya menuoba memasukkan pengiraan seperti 270 * (55 / 5 + 3),
anda akan melihat hasilnya:
270 * ((55 / 5) + 3) = 3 780
ya, komputer anda juga telah dilengkapi kalkulator, tetapi jika anda menghabiskan sebahagian besar hari anda di dalam browser, menaip pengiraan anda ke dalam kotak pencarian browser lebih cepat daripada membuka aplikasi kalkulator anda.

2.Gunakan google sebagai pemeriksa ejaan.
Jika anda tidak yakin mengenai ejaan dari suatu kata, cukup masukkan kata ke google, ini adalah cara cepat untuk melihat apakah anda memiliki ejaan yang benar. Jika tidak benar, google akan menyarankan ejaan yang benar, bukan. Selain itu, jika anda ingin mendapatkan definisi dari suatu kata, anda dapat menggunakan “define:” operator untuk kembali definisi dari berbagai kamus, contoh:
define: Parasympathetic

3. Gunakan “site:” untuk membatasi pencarian ke laman tertentu.
Banyak site telah built-in tools pencarian tapi sebagian besar waktu mereka tidak mengembalikan hasil yang anda cari. Jika anda mencari entri Dubai di isuhangat.net, anda boleh mencuba untuk mencari cara ini:
dubai site:isuhangat.net

4.Memeriksa waktu saat ini negara mana pun di dunia.
Anda untuk memeriksa waktu saat ini negara atau bandar di dunia sehingga Anda tidak perlu menelefon seseorang di tengah malam. Untuk memeriksa waktu, cukup masukkan “waktu” diikuti dengan nama bandar. Sebagai contoh:
time California

5.Cepat tukaran mata wang.
Google juga dapat melakukan jadual penukaran mata wang, misalnya:
150 pounds in dollars
Namun begitu ia hanya memiliki mata wang utama,

6.Gunakan operator OR.
Hal ini dapat berguna jika Anda sedang mencari topik, tapi Anda tidak yakin kata kunci yang akan mengembalikan informasi yang anda mahukan.

7. Mengkhususkan mengecualikan istilah dengan tanda “-”.
Anda dapat memperkecilkan pencarian anda menggunakan operator ini. Misalnya, jika anda mencari maklumat tentang David Beckham tetapi tidak ingin apa-apa tentang Victoria ,anda dapat mencuba:
“david beckham” -victoria

8.Pencarian untuk jenis dokumen spesifik.
Google dapat mencari web untuk jenis file tertentu dengan menggunakan filetype “:” operator. Jika Anda sedang mencari file PowerPoint tentang Make Money Online, misalnya, Anda dapat mencoba:

9.Make money online filetype:PPT

10.Cari di dalam nombor dengan menggunakan “..” .
Jika anda ingin mencari informasi tentang Piala Dunia Sepak Bola peristiwa yang terjadi di tahun 1980-an, Anda boleh menggunakan pencarian ini:
World cup soccer 1980..1990

11. Mengetahui semua laman yang ada dalam satu domain
Jika anda ingin mengetahui semua extension/lama-laman lain yang telah dicipta dalam satu domain, gunakan perkataan ‘site’
Contohnya: site:wangcyber.com
| edit post

Cara Buat Orang Lidi

Posted On 10:20 AM by Sk Tedong | 0 comments

Terjumpa satu software Pivot. Ini bukan pivot yang di excell tu tapi software pivot ni adalah software utk buat kartun org lidi mcm kat bawah ni..
Photobucket
Ni kartun yg aku buat sendiri..hmm leceh juga tp rasa puas bila dah tau camana diaorang buatnya. Berdasarkan pesan lecturer aku dulu “Jangan kedekut ilmu nanti perut buncit” aku kongsi utk korang. Mana tau korang kreatif giler boleh la share kat sini.

1. Mula-mula download software di sini –> PIVOT
2. Lepas tu run fail tu dan kalau dah install jadi camni

Photobucket

3. Kalau nak download senjata,darah atau aper2 la boleh download kat website nih:
http://www.droidz.org/
4. Search aksesori yang korang nak kat atas web menggunakan ruangan search.
5. Cara nak guna :
- Tekan dan drag bulatan oren untuk gerakkan org lidi tersebut
- Tekan dan drag bulatan merah untuk gerakkan sendi-sendi
6. Nak masukkan tulisan. Guna software paint, tulis dan save dalam format BMP. Cara nak masukkan dalam pivot ialah tekan File — load sprite
7. Nak masukkan effect tadi , File — Load Figure Type
8. Dan begitu juga nak masukkan background dll.
9. Tekan Next Frame untuk babak seterusnya
10. Nak adjust timing mainkan dengan arrow sebelah button Play.
11. Yang lain-lain fungsi korang godek2 la sendrik…, Sebarang soalan tidak akan dilayan hoho

Semoga berjaya
| edit post

Cerita Tentang "Web Browser"

Posted On 10:19 AM by Sk Tedong | 0 comments

Tim Berners-Lee adalah inventor kepada pelayar web atau web browser yang pertama di dunia.

Pelayar web ini direkacipta semasa beliau bertugas sebagai saintis di CERN (European Organization for Nuclear Research) pada tahun 1991. Berners-Lee menamakannya sebagai WorldWideWeb.

Pelayar web WorldWideWeb ini dibina pada komputer teknologi tinggi NeXTcube menggunakan hypertext antaramuka pengguna yang berkonsepkan WYSIWYG (What You See Is What You Get) dan HTML.

Pada tahun 1992, Pei-Yuan Wei - pelajar di Universiti California, Berkeley telah membangunkan pelayar web ViolaWWW. Pelayar web ini pula menggunakan konsep hypercard iaitu gabungan aplikasi pangkalan data dan grafik.

Teknologi pelayar web terus berkembang dan menghasilkan beberapa pelayar yang popular seperti Mosaic, Netscape Navigator dan Communicator, Internet Explorer, Opera dan Mozilla
| edit post

Kisah "Search Engine"

Posted On 10:18 AM by Sk Tedong | 0 comments

Enjin pencari internet atau internet search engine pertama di dunia telah dicipta oleh Alan Emtage, seorang pelajar di University McGill, Montreal, Kanada pada tahun 1990.

Enjin pencari internet ini dinamakan Archie. Fungsi asalnya adalah sebagai direktori elektronik yang mencari senarai index daripada komputer-komputer pelayan FTP di seluruh dunia. Seterusnya, ia membenarkan para pengguna mengambil maklumat dari komputer-komputer pelayan FTP tersebut.

Sehingga kini terdapat pelbagai versi enjin pencari dengan fungsi-fungsi tambahan dipertingkatkan seperti carian dalam bahasa berlainan, penggunaan mesin kira, carian kata kunci dan sebagainya.

Di antara enjin pencari internet yang popular adalah Google dan Yahoo.
| edit post