.

Sorotan Penting

Sebarang komen dan cadangan bagi penambahbaikan blog ini boleh disalurkan maklumat tersebut ke pihak admin di pasktedong@gmail.com <\blink>

Sila kunjungi "SUDUT ILMIAH" sebagai wadah latihan secra online dan interaktif yang mengandungi pelbagai soalan dan tips berguna untuk meningkatkan kecemerlangan akademik melalui ICT. Sudut ini juga menyediakan bank soalan peperiksaan SK Tedong.

Blog Pusat Akses SK Tedong turut berfungsi sebagai "SUDUT ICT ONLINE" sekolah secara online yang akan memaparkan pelbagai informasi-informasi berkaitan ICT.

Cara Buat Orang Lidi

Posted On 10:20 AM by Sk Tedong |

Terjumpa satu software Pivot. Ini bukan pivot yang di excell tu tapi software pivot ni adalah software utk buat kartun org lidi mcm kat bawah ni..
Photobucket
Ni kartun yg aku buat sendiri..hmm leceh juga tp rasa puas bila dah tau camana diaorang buatnya. Berdasarkan pesan lecturer aku dulu “Jangan kedekut ilmu nanti perut buncit” aku kongsi utk korang. Mana tau korang kreatif giler boleh la share kat sini.

1. Mula-mula download software di sini –> PIVOT
2. Lepas tu run fail tu dan kalau dah install jadi camni

Photobucket

3. Kalau nak download senjata,darah atau aper2 la boleh download kat website nih:
http://www.droidz.org/
4. Search aksesori yang korang nak kat atas web menggunakan ruangan search.
5. Cara nak guna :
- Tekan dan drag bulatan oren untuk gerakkan org lidi tersebut
- Tekan dan drag bulatan merah untuk gerakkan sendi-sendi
6. Nak masukkan tulisan. Guna software paint, tulis dan save dalam format BMP. Cara nak masukkan dalam pivot ialah tekan File — load sprite
7. Nak masukkan effect tadi , File — Load Figure Type
8. Dan begitu juga nak masukkan background dll.
9. Tekan Next Frame untuk babak seterusnya
10. Nak adjust timing mainkan dengan arrow sebelah button Play.
11. Yang lain-lain fungsi korang godek2 la sendrik…, Sebarang soalan tidak akan dilayan hoho

Semoga berjaya
edit post
0 Response to 'Cara Buat Orang Lidi'

Post a Comment